Kamera - spletna kamera kot dokument kamera


Pri pouku na daljavo tako učitelju ali inštruktorju kot dijaku pogosto prav pride tako imenovana dokument kamera.

Posebno pri predmetih, kot je matematika ali fizika, formule in kakšne risbe lažje in hitreje narišemo na papir, kot da se mučimo z računalnikom
.

Binarni program Kamera (format jar)
Opomba: na računalniku mora biti nameščen brezplačni javanski JRE (Java Runtime Environment). Sicer, pri Windows uporabimo to verzijo.S tem programom lahko (po možnosti prosto stoječo) spletno kamero uporabimo kot dokument kamero.

Zgled doma narejene dokument kamere:


Uporabljamo lahko tudi improvizirane kamere. Tako lahko kot kamero uporabimo tudi pametni telefon, ki ga danes ima večina (več o tem na primer
tukaj)

Kamera naj bi bila usmerjena na papir, ki  prikazujemo. Morda je to kakšna domača naloga ali kaj podobnega.

zaslonska slika kamere

Uporabimo program ki prikazuje sliko papirja na zaslon. V našem primeru je to program Kamera. ki si ga lahko naložimo s te spletne strani.

Najprej izberemo eno od kamer, ki so navezane na računalnik (privzeta kamera je zadnja kamera iz seznama možnih). Prikazano sliko lahko obračamo, zrcalimo, povečujemo, spreminjamo svetlost. Po njej lahko tudi rišemo. Trenutno sliko lahko tudi kopiramo v odložišče našega računalnika, kar omogoča prenos zajete slike v kakšno drugo aplikacijo (n.pr. Word).

Več o tem v navodilih


Ker je program Kamera pisan v javi, ga lahko uporabljamo tako na računalnikih z operacijskim sistemom MS Windows kot na tistih, ki uporabljajo LINUX. Program samo naložimo in ne potrebuje nobene namestitve. Moramo pa imeti na računalniku nameščen javanski JRE (Java Runtime Environment).

Kamera je prosto dostopni in odprtokodni program in je na voljo tu:

Binarni program Kamera (format jar)
Različica za Windows (če nimamo nameščenega JRE)

Izvorna koda programa


Dodatne informacije: Saša Divjak (sasa.divjak@fri.uni-lj.si)