Zemeljsko magnetno polje

Predstavitev prikazuje Zemljino magnetno polje. Magnetno polje opišemo s prikazom vektorjev in/ali silnic magnetnega polja.

Ta predstavitev prikazuje Zemljino magnetno polje. Magnetno polje opišemo s prikazom vektorjev in/ali silnic magnetnega polja. V tej predstavitvi lahko preverimo obe predstavitvi. Kakšna je razlika med predstavitvama?

Preden dodaš vektorje ali silnice, dodaj kompas in ga premikaj naokoli. Kompas je majhen trajen magnet s puščico na severnem polu. Zdaj prikaži vektorje magnetnega polja. Opazil boš, da se se puščica kompasa poravna z vektorji. Vektorji magnetnega polja ti povedo kam bi kazale majhne magnetne igle v različnih položajih. Sedaj prikaži še silnice magnetnega polja. Pri tem prikazu boš opazil, da je iglakompasa vedno tangentna na silnico.

Sedaj prikaži še geografska pola Zemlje. Premikaj kompas naokoli. Kompas je le majhen magnet s puščico na severnem polu. Ali je geografski sever prav tako tudi magnetni sever? Preveri odgovor s prikazom magnetnih polov .

Zakaj imenujemo pol na Arktiki severni pol? Tako ga imenujemo zato, ker tja kaže severni pol kompasa (kljub vsemu je po tej definiciji severni geografski pol v resnici južni magnetni pol). Prav tako vemo, kje stapola na Zemlji sedaj, v tisočletjih pa se severni in južni magnetni pol opazno premikata. Še vedno nimamo zadovoljive teorije, ki bi pojasnila, kaj povzroča Zemljino magnetno polje. Trenutno sta magnetna pola v bližini geografskih.