Predstavitev 18.1: Predstavitve valovanja na površini

Odkljukaj za 3D prikaz, nato klikni na gumb "Nastavi vrednosti in predvajaj"
lambda =   cm                   perioda =  s

Animacija bo tekla nekaj sekund.

Ko imamo izvir nihanj na površini vode, nastane valovanje, ki potuje navzven v obliki krožnih front v dveh dimenzijah. Amplituda valovanja (smer nihanja) je v smeri, pravokotni na vodno površino. Kako lahko predstavimo tako valovanje?

En način prikazovanja je dvodimenzionalen, pri čemer prikazujemo amplitudo vala s sivim odtenkom. Pri valu s pozitivno amplitudo je barva bela, amplitudo nič označimo svetlosivo, negativno amplitudo pa označimo s črno barvo. Tak prikaz vidimo v naši animaciji (položaj je podan v centimetrih, čas je v sekundah).

Drug način prikazovanja potovanja valov je trodimenzionalni. Navsezadnje moramo upoštevati tri dimenzije: razširjanje valovanja (ki je površinsko) in smer valovanja. Za trodimenzionalno predstavitev odkljukaj 3D prikaz, nato klikni na gumb "nastavi vrednosti in predvajaj".

Katera predstavitev ti je bolj všeč? V kateri lažje vidiš gibanje valovanja? Trodimenzionalna predstavitev je bolj realistična, čista dvodimenzionalna predstavitev, ki uporablja sive odtenke, pa lajša določanje lastnosti valovanja.