Vrtilna količina in ploščina

Drugi Keplerjev zakon pravi, da v enakih časovnih intervalih opiše radij vektorja od Sonca proti planetom enake ploščine. Po preletu planeta klikni v posamezne "lonce".

Če na sistem ne deluje zunanji navor, ostane vrtilna količina delca konstantna. V tej predstavitvi je delec prost, zato se mora vrtilna količina ohranjati. Ali obstaja drugačen način za izražanje koncepta ohranitve vrtilne količine? Morda. Premisli naslednji stavek: ali delec opiše enake ploščine v enakih časih (glede na katerokoli izhodišče)? Posebej v naši predstavitvi, ali prosti delec, ki se giblje v ravni črti, popiše enake ploščine v enakih časih?

Poženi animacijo in se prepusti predstavitvi: črno telo se bo prosto gibalo od leve proti desni. Različne barve prikazujejo ploščine, ki jih telo opiše glede na neko stalno točko (izhodišče). Ali so vse ploščine enako velike? Po koncu preleta klikni v posamezne "lonce" in poglej, kaj se zgodi! Seveda iz matematičnih enačb poznamo ploščino trikotnika, ki je enaka osnovnica * višina / 2. Vse ploščine imajo enako višino in tudi enako širino.

Drugi Keplerjev zakon pravi, da v enakih časovnih intervalih opiše radij vektorja od Sonca proti planetom enake ploščine. Kaj ti to pove o vrtilni količini planetov? Kaj ti to pove o gibanju planetov?