Desetprstno tipkanje


Začnimo

Praktično vsak uporabnik računalnika zna tipkati. Večina začne z dvema prstoma, počasi pa to razširijo na več. Mnogi na tem tudi ostanejo in zgubljajo čas.

Tipkanja z 10 prsti se lahko naučimo v nekaj dneh, morda nekaj tednih. Lahko se izognemo dolgočasnemu tipkanju čudnih znakovnih kombinacij.Raje kar postavimo prste v pravilen izhodiščni položaj in tipkajmo: morda našo elektronsko pošto, kakšen spis in podobno. Če se pri tem zmedemo, spet postavimo prste v izhodiščni položaj in nadaljujmo. Pri tipkanju glejmo na tipke. Kasneje bomo zlahka dosegli slepo tipkanje brez gledanja na tipkovnico.

Pravilen položaj prstov

Postavimo oba kazalca na črki F in J. Ti dve tipki sta na tipkovnicah pogosto označeni z vgraviranima črticama, na naši sliki pa z rdečo piko. Drugi prsti so razporejeni levo oziroma desno. Sčasoma bodo naši prsti sami našli ta položaj. Palec (eden od obeh) je zadolžen za tipko presledka (space bar). Drugi ne počne nič, kar pomeni, da dejansko "tipkamo z 9 prsti".

Barve na sliki nakazujejo, katero tipko naj bi pritiskal kateri prst. Pomembni so mezinci, saj pritiskajo na tipke shift, return, in backspace. Tipke shift uporabljamo navzkrižno: za "leve" tipke uporabljamo desno tipko shift in obratno. V začetku se nam bo zdel spodnji del tipkovnice (YXCV) malo neudoben, vendar se bomo navadili. Tipki B in Z (pri tipkovnici QWERTZ) ležita praktično na sredini, vendar je priporočljivo, da uporabljamo levi oziroma desni prst, kot to kaže slika.

Interaktivno učenje

Preskusimo interaktivni program za učenje desetprstnega tipkanja:

Postajamo hitrejši

Na začetku bomo verjetno tipkali počasneje, kot smo navajeni, vendar bomo tipkovnico hitro osvojili. Zapomnimo si: ko pritisnemo na neko tipko, se vedno vračamo na izhodiščni položaj.

Slepo tipkanje

Morda jenajvečja prednost pravilnega tipkanja, da lahko med tipkanjemgledamo na zaslon in tipkarske napake takoj popravljamo. Če vtipkamo napačen znak, takoj kliknemo na tipko backspace. Tudi, če smo za napako že natipkali nekaj pravilnih znakov, je brisanje napačne besede in njeno ponovno vtipkanje hitrejšeod premikanja kurzorja, odpravljanja napake ter ponovnega premika kurzorja nakonec vrstice.

Ko po nekaj dneh dobimo dovolj prakse z desetprstnim tipkanjem, lahko poskusimo gledati na zaslon namesto, da gledamo na tipkovnico in iščemo tipke. Najprej se nam bo zdelo nemogoče, vendar poskusimo!

Ne silimo se v to, da nikdar ne pogledamo tipkovnice. Pritisk prave črke z napačnim prstom ali pritisk na napačen znak je precej slabše od tega, da kdaj pa kdaj "pokukamo". Navsezadnje imamolahko probleme s tipkanjem gesel, ki se običajno na zaslonu ne izpisujejo. Ne skrbimo, kako je s tipkanjem številk in simbolov ter funkcijskih tipk na vrhu tipkovnice ter kombinacij s tipkami ALT inCTRL. Te nastopajo bolj poredko sredi neke besede in ni nič hudega, če tedaj pokukamo na tipkovnico.

Ali se je splačalo?

Seveda. Tipkamo hitreje in z manj napakami. In z malo vsakodnevnega napora smo se tega naučili v manj kot enem mesecu.